Kodėl susiraukę Paryžiaus padavėjai?

Padavėjai Paryžiuje yra atskira tema ir verta kelių taisyklių, kad viskas baigtųsi gerai. Čia tikrai negalioja taisyklė, kad klientas visada teisus. Visgi Paryžiuje visada teisus yra padavėjas. Mokėjimas tinkamai elgtis ir žinojimas, ko geriau nedaryti, pravers viešint Paryžiuje, ypatingai valgant kavinėse ir restoranuose.

Verta žinoti, jog padavėjas yra profesija, kurios mokosi restoranų ir viešbučių mokyklose. Todėl tikrai dažnai sutiksite į penktą dešimtį įkopusį padavėją. Žinoma, yra daug studentų, kurie užsidirbinėja pragyvenimui. Aš lygiai taip pat vos atvykusi atidirbau penkis metus restorane. Bet senosiose ir tradicinėse kavinėse aptarnavimas bus pagal kitokius standartus, kur gyvuoja padavėjų taisyklės.

Ką būtina žinoti ir ko geriau nedaryti:

  • Ne Hi, ne Hey, ne Hello, o paprasčiausiai išmokite ištarti Bonjour. Prancūzai nesupranta, kai žmonės nesisveikina. Mandagumas yra privalomas. Ir šiuo klausimu tiesiog nediskutuojama. Merci irgi tikrai pravers.
  • AUKSINĖ TAISYKLĖ: Atėjus į restoraną ar kavinę, tiesiog klestelti ant jums patikusio stalo. Paryžiuje įėjus į maitinimo įstaigą, sustokite prie įėjimo. Jus tikrai priims maloniau, jeigu leisite jiems jums nurodyti stalą prie kurio galite atsisėsti.
  • SIDARBINĖ TAISYKLĖ: Niekada nesėskite prie nenukraustyto stalo. Jeigu net tai ir yra vienintelis laisvas staliukas, ir jį jums nurodė padavėjas, tiesiog lukterkite kol jis jį nuvalys. Patikėkite manimi ir mano penkių metų patirtimi restorane Paryžiuje, klientai atėję ir patys nusprendę atsisėsti prie nenukraustyto stalo tikrai nėra geriausiai aptarnaujami.
  • BŪTINA ŽINOTI: Jeigu atėjote dviese, niekada nesėskite prie keturviečio ar dar didesnio stalo. Tai yra tikrai neįprasta, nes kiekviena kėdė neša pelną. O neužimta kėdė, kur jūs pasidėsite rankinę ar paltą, deja pelno neatneš. Juk lėktuve jūs paliekate laisvą vietą šalia savęs, ar ne?
  • Jeigu rezervavote staliuką, tai ateikite sutartą valandą. Paryžius deja yra ne Šiauliai, o populiarus restoranas tikrai bus pilnas greitai ir jūsų stalą gali pasiūlyti kitiems klientams.
  • Jeigu jūs atėjote pirmas ir laukiate draugų ar šeimos, pasistenkite jog pastarieji atvyktų greitai. Jeigu jūs sėdėsite prie staliuko ir tiesiog lauksite, jį užimdami ir nieko neužsisakydami, galite sulaukti ne tik piktų žvilgsnių, bet ir pasiūlymo persikelti prie mažesnio staliuko.
  • Netujinkite padavėjų. Jie ne jūsų draugai. Paryžiuje tai neįprasta.
  • Pavalgius nesukraukite lėkščių viena ant kitos. Padavėjas nuims lėkštes, kai visi pavalgys.
  • Jeigu pietaujate ar vakarieniaujate su grupe, jums jau atnešė patiekalą, o kolegoms dar ne, tai neskubėkite valgyti. Prancūzai visada palaukia, kol aptarnauti bus visi klientai prie jūsų stalo.
  • Nemojuokite padavėjui per visą salę, kaip ir nešaukite garçon, arba dar baisiau, nespragsėkite pirštais. Aš mojuojantiems dažniausiai irgi pamojuodavau. Ir tiek. Padavėjas ne šuo. Jis dirba savo darbą, prieis prie jūsų kai tik turės sekundėlę. Nebent pakliuvote į tokį restoraną, kur padavėjus matote kartą į ketvirtį valandos.
  • Atėjus į restoraną nepradėkite kalbėti angliškai. Prancūzija nėra ta vieta, kur tai įprasta. Įsivaizduokite užsienietį, atėjusį į kavinę Lietuvoje ir kalbantį vokiškai ar portugališkai. Juk nebūtinai jūs ją mokate, ar ne? Išmokite bent jau frazę “Parlez-vous anglais?”.
  • Jeigu jūs norite susimokėti ar išeiti, o padavėjas užsiėmęs, tiesiog atsistokite ir prieikite prie baro. Padavėjas prie jūsų prieis. Jeigu jis tuo metu užsiėmęs, lukterkite minutėlę, jis tikrai jus matė ir ateis, kai tik nuneš visus karštus patiekalus. Arba jus apmokęstins barmenas.
  • Nepamirškite, kad jūs atėjote “į svečius”, ten, kur galioja jų taisyklės, o ne jūsų. Paryžiuje tikrai ne klientas karalius, jis yra atvykėlis ir svečias, tuo labiau užsienietis. Pažeidus pagrindines taisykles, jus tikriausiai aptarnaus lėtai, “užmirš” jus ir jūs praleisite turbūt neypatingą valandėlę.
  • Arbatpinigiai – Prancūzijoje aptarnavimas įskaičiuotas į kainą. Neįprasta palikti specifinės sumos. Bet euras ar du tikrai prisidės prie padavėjo gėrovės ir jo geros nuotaikos. Nebūkite šykštūs. Jeigu atvykote į Paryžių, tikriausiai galite sau leisti ir arbatpinigius.
  • Na, o jeigu tiesiog vaikštinėjate ir ieškote, kurį restoraną išsirinkti, vadovaukitės pačia paprasčiausia taisykle: eikite ten, kur pilna žmonių. Paryžiečiai turi gerą skonį ir tikrai “skanus” restoranas bus kupinas, net jeigu reiks ir palaukti. O nekokybiško maisto užkandinės greitai užsidaro.

Paryžiuje gyvenu jau virš dešimt metų. Dirbau gerai apmokamą, bet sunkų ir nebeįdomų darbą, baigiau humanitarinių projektų valdymo magistrą ir įsidarbinau pas Gydytojus be Sienų. Gyvenimas karo zonose, susitikimas su tradicine medicina, šuviai sekmadienį ryte.. Visa tai tapo taip arti.

Leave a Reply